tiistai 9. huhtikuuta 2013

Sysilouhien sukua - arvostelu

Ilkka Auerin Sysilouhien sukua on ensimmäinen osa Lumen ja jään maa -sarjaa, joka on selkeästi ottanut vaikutteita suomalaisesta mytologiasta. Maailma vilisee kaikenkokoisia ja -näköisiä otuksia aina pienistä, kujeilevista maahisista suuriin louhiin eli lohikäärmeisiin ja katkeroituneisiin kuolleitten sieluihin, jotka vainoavat hautapaikkojensa seutuja. Itse ihmisetkin jakautuvat tavallisten tallaajien lisäksi tietäjiin, noitiin ja melkein kadonneeseen louhikansaan, joka keksi käytännössä kaikki loitsut.

Tarina alkaa, kun 11-vuotiaan Nonnan kotikylään hyökkää etelästä nawyrilaisia, jotka tappavat kaikki kylän miehet ja vangitsevat naiset ja lapset. Vain muutama ehtii paeta, kuten Nonnan äiti.
Kun pitkän matkan jälkeen kidnapatut kyläläiset saapuvat Nawyriin, Nonna erotetaan joukosta ja viedään Gerhard-nimisen miehen linnaan. Nonna viruu vangittuna korkeassa tornissa kuin Tähkäpää ikään, kunnes muutaman kuukauden päästä häntä pelastamaan saapuu Fenris, lemmikkijääkarhu, jolla on erityinen side tyttöön.

Takaisin kotimaahansa Caldiaan palattuaan Nonna löytää äitinsä hyvinvoivana. Kylä on tuhottu ja poltettu, joten he joutuvat etsimään uutta kotia, mutta muuten kaikki vaikuttaisi olevan hienosti.
Gerhardilla on kuitenkin vielä ässä hihassaan. Hän muistaa omistamansa loitsukirjan, ja sen ohjeita noudattaen onnistuu kutsumaan maan päälle pahan hengen Hornasta, joskin menettää sille oman kehonsa ja sielunsa maksuna.

Nonnan uuden kotikylän tietäjä huomaa pahan hengen ja varoittaa Nonnaa. Hän kertoo, ettei niin vahvaa koston eteenpäin ajamaa henkeä voi voittaa muut kuin louhet. Koska suurin osa louhista on jo tuhoutunut muinaisessa sodassa, Nonnan on lähdettävä Hiidenkynteen, jossa huhujen mukaan voisi olla vielä kaksi louhea. Kukaan ei vain tunnu tietävän, missä Hiidenkynsi sijaitsee tai miten sinne pääsee...

Lumen ja jään maa -sarja on yksi suosikeistani sen talvisen tunnelman takia. Nonna nauttii poskia nipistelevästä pakkasesta, upottavista hangista ja lumipyryistä niin suuresti, että lukijaakin alkaa hymyilyttämään! Huonona puolena tosin on, ettei näitä kannata lukea kesällä. Kylmiin Caldiaan ja Noridiumiin on helpompi samaistua, kun ympärillä on kunnon kinokset. Kenties sarja voisi toimia myös siedätyshoitona, jos lumet eivät tunnu sulavan tarpeeksi nopeaa. :D

Toisaalta Nonna on aika mary sue: hänestä on tehty ennustuksia ja häntä odottaa suuri kohtalo, joista hän itse ei ole tiennyt mitään. Aina välillä kirjan hahmot myös muistuttelevat, miten suuret voimat Nonna voisi saadakaan, ja kaikki tarjoutuvat opettamaan häntä. Ei varmaan tarvitse edes kertoa, kuka paljastuu sysilouhien sukulaiseksi. Ei ole Gerhard, ei.

En ole hetkeen lukenut tätä sarjaa, joten muista kirjoista en vielä osaa sanoa oikein mitään. Joka tapauksessa sarjassa säilyy edes hitunen realistisuutta: Nonnasta ei tule supertaikurivelhoa hetkessä, ja Sysilouhien sukua -kirjan ajan hän on aivan tavallinen, peloissaan oleva pikkutyttö, joka ei selviäisi ilman aikuisten apua. Hän myös kaipaa äitiään ja tukeutuu vahvasti Fenrikseen, eikä hänen luonteensa ole täydellinen. Hahmoa olisi silti voinut hioa vielä lisää. Siinä vaiheessa, kun päähenkilön harteille aletaan kasata ennustuksia ja suuria kohtaloita ja voimia, ollaan vaarassa ajautua vähintään kliseisyyteen, vaikka marysuemaisuus vältettäisiinkin.

Lumen ja jään maa -sarjan pelastaa Auerin idea käyttää suomalaista mytologiaa apuna maailmaa luodessaan. Peikot ja lohikäärmeet on jo aika nähtyjä juttuja, mutta kun sekaan lisätäänkin maahiset ja erilaiset henget, joita on lepyteltävä uhrilahjoilla muun muassa ennen metsään astumista, se tuo kivan lisän muuten tavalliseen juoneen. Myös paikannimet ovat hauskoja: Hiidenkynsi, Mustakaltio, Rautakuru. On virkistävää lukea fantasiaa, jossa nimet ovat suomalaisia. Pidän myös ihmisten nimistä, kuten Erna, Isrid ja Gudrun.

Lukukokemuksena Sysilouhien sukua oli nopea, ja muutamissa kohdissa kirjaa ei olisi malttanut laskea käsistään. Esimerkiksi kohdassa, jossa paha henki on jo hyvin lähellä Nonnaa, ahmin sivuja hurjaa vauhtia, vaikka tiesinkin, miten Nonnan käy. (Ehkäpä juuri sen takia pidinkin niin kiirettä lukemisessa!)
Teksti oli yleisesti sujuvaa, mutta siinä oli hieman liian pitkiä lauserakenteita. Samoin minua ärsytti suuresti, kun puheenvuoro oli itseasiassa väite, mutta perässä olikin kysymysmerkki:

"En ymmärrä?"
"Menen piiloon, eihän se löydä minua jos piiloudun?"

Toisaalta tämä voisi olla kirjailijan yritys tuoda esiin Nonna ikä, sillä kukaan muu hahmoista ei puhu tällä tavalla.
Sen sijaan jotkut hahmoista käyttävät murretta, joka symboloi kaiketi eri kieltä. Ratkaisu on omaperäinen, mutta en tiedä, pidänkö siitä vai en; toisaalta idea on hauska, toisaalta taas ärsyttävä. Ehkä eniten häiritsee, miten osa hahmoista puhuu kirjakieltä, osa taas ei. Esimerkiksi prinsessa, joka esiintyy vasta sarjan myöhemmissä osissa, käyttää meidän puhekieltämme, kun taas 11-vuotias Nonna päästelee sujuvaa kirjakieltä. Ennakko-oletukset ovat väistämättä ristiriidassa kirjailijan kaavailujen kanssa: Eikö prinsessojen pitäisi käyttää monimutkaisempaa ja hieman jäykkää kirjakieltä? Miksi lapsi puhuisi sillä tavoin?

Joka tapauksessa suosittelen tätä kirjaa erityisesti kaikille, jotka tykkäävät talvesta tai suomalaisesta mytologiasta. Mikäli kumpikaan näistä ei innosta, kirjaan kannattaa tutustua silti: pohjimmiltaan kyse on ihan hyvästä perusfantasiasta, jossa päähenkilöllä on Suuri Kohtalo ja liuta vihollisia. Siitä huolimatta Nonna joutuu tekemään uhrauksia, eikä selviä aivan ehjin nahoin joka juonenkäänteestä. On myös mukava seurata, miten Nonna kasvaa aikuiseksi kirja kirjalta.

2 kommenttia:


 1. UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

  NEWNEWS.FI - Hottest news from all the world
  Aina ilmainen uutisportaali.
  Kaikki tuoreimmat uutiset aina ensimmäisenä kellonympäri.
  Minuutti minuutilta, hetki hetkeltä, se nopein uutisvirta ympäri maailmaa.
  Uudenlainen tapa seurata uutisia internetissä 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa.
  Eri medioiden uutislinkkejä kokoava sivusto on yksi suosituimmista.

  http://www.newnews.fi/

  UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

  VastaaPoista

 2. UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

  NEWNEWS.FI - Hottest news from all the world
  Aina ilmainen uutisportaali.
  Kaikki tuoreimmat uutiset aina ensimmäisenä kellonympäri.
  Minuutti minuutilta, hetki hetkeltä, se nopein uutisvirta ympäri maailmaa.
  Uudenlainen tapa seurata uutisia internetissä 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa.
  Eri medioiden uutislinkkejä kokoava sivusto on yksi suosituimmista.

  http://www.newnews.fi/

  UUTISET, TALOUS, KULTTUURI, VIIHDE, URHEILU, HARRASTUKSET, BLOGIT

  VastaaPoista